Når man maler i hjemmet, sker det ofte, at ikke alt malingen bliver opbrugt. Her er det selvfølgelig oplagt at beholde samme farvekode, hvis en eksisterende væg skal brushes-up og gen-males. Andre gange står der maling i høj kvalitet og forbliver ubrugt, fordi farven ikke længere er den rigtige. I dette indlæg giver vi dig 6 gode råd til, hvordan du kan mixe din maling og give dine vægge et nyt liv.
SVÆRHEDSGRAD: Begynder
PÅKRÆVET TID: 1 dag
Når man laver et ’blend’ af flere forskellige typer maling, er det en god idé ikke at mixe forskellige typer af maling. Det kan du som regel undgå ved at blive indenfor samme firma. Du tænker måske – hvorfor kan jeg ikke bare blande alle slags maling?
Svaret er her, at når man blander maling, så er det ikke garanteret, at de har samme tørretid. Nogle malingtyper tager længere tid om at tørre end andre. Hvis man blander disse, vil halvdelen af væggen være tør på kort tid, og den anden forblive våd – Det bliver noget rod!
Det er en skrøne, at udendørs maling holder bedre end indendørs. Ofte er udendørs maling modstandsdygtig, når det kommer til regn, sne, mudder eller andet. Men udendørs maling er ikke modstandsdygtigt indenfor. Hvis man bruger udendørs maling indenfor, så er der ikke nogen garanti for, at rødvin, saftevand eller andre farvestoffer kan komme af igen.
Ydermere, så frigiver udendørs maling flere lugte, som ikke er rare at få ind i hjemmet!
Når man blander farver, der har en rødlig undertone, med farven hvis, så opstår der en rødlig undertone, som med tiden vil se pink ud. Som udgangspunkt er det farven rød, brun, lilla og orange man skal være påpasselig med. Hvis man blander disse med f.eks. farven grøn, så skal man ligeledes være påpasselig, med ikke at ende med en brun masse.
Dette gælder i øvrigt altid, når man mixer farver. Man skal altid være påpasselig med undertonerne, og ikke mindst være påpasselig med, hvor store mængder man mixer ad gangen.
Når du mixer farverne sammen, så kan det være en god idé, at lave mindre prøver, hvor du er hundrede procent sikker på, hvilken ratio, der er blevet mixet. Dermed undgår du, at stå med en for stor portion af fejlfarvet maling, som ikke kan bruges og i sidste ende skal smides ud.
Når du laver et farvemix, så er det enormt vigtigt, at farverne bliver blandet grundigt. Til at blande farverne, anbefaler vi ….
Hvis ikke farverne bliver blandet grundigt risikerer du, at der gemmer sig små lommer af en ren farve, som giver væggen et ulige udseende. Det er med sikkerhed ikke det du ønsker, når du bruger restmalingerne. En tommelfingerregel er, at ’blende’ i minimum 2-3 minutter, og gerne mere.
Opstår der bobler, snavs eller andet imens du maler, er det en god idé at fjerne disse med det samme ved at bruge en fugtig klud.
Hvis det er første gang, du prøver at mixe maling selv, så er det med sikkerhed en god idé ikke at bruge det på dine mest dyrebare ting. Resultatet er nemlig ikke altid godt, og det er en erkendelse alle skal komme frem til inden man begynder et nyt projekt.
Hvis du har prøvet det mange gange, og måske ovenikøbet er sikker på dine blend-ratios, så kan du selvfølgelig godt udforske på mere dyrebar ting. Vi fraråder det dog, til alle der har den mindste usikkerhed til tage munden for fuld.
Bedstibranchen.dk ønsker at give dig det bedste overblik over alt indenfor rengørings-, bygge-, malerbranchen m.m. Det gør vi ved at lave guides, anmeldelser og overskuelige sammenligninger.